Marko Erola: Paras Sijoitus – Itsepuolustusopas sijoittajalle

Marko Erolan ensimmäinen puhtaasti sijoittamiseen keskittynyt kirja lupaa paljon. Kansien välissä Erola lupaa kertoa, kuinka aivan aloittelija voi ilman vaivannäköä voittaa ammattilaiset osakemarkkinoilla. Tavoitteet ovat korkealla ja omat ennakko-odotukseni niiden suhteen melko matalalla.

Itsepuolustusoppaan tarkoituksena on herätellä lukijaa mm. sijoittamiseen liittyviin kuluihin. Rahastot eivät saa paljoa kiitosta ja kunniaa Erolalta. Ymmärrettävistä syistä pankin tiskillä harvoin painotetaan, kuinka oleellista on ottaa kulut huomioon jokaisessa sijoittamispäätöksessä. Vaikka kulut kuulostavatkin hinnastossa vain prosentilta tai parilta, kertyy niistä nopeasti suuri virta, joka syö voitot. Kirjan parhaita puolia onkin se, kuinka Erola kansantajuisesti selittää, miten salkunhoitajat ja pankit hyötyvät asiakkaan sijoituksista siten, että itse voittomarginaali pienenee.

Paras sijoitus pyrkii opettamaan lukijalle itsepuolustusta juuri näitä rahastonhoitajien ja pankkivirkailijoiden markkinointipuheita vastaan. Yleensä rahastoja aletaan kunnolla markkinoimaan kuluttajille vasta siinä vaiheessa, kun se on jo lyönyt indeksin. Tästä taas seuraa se, että sijoittaja hyppää rahastoon vasta siinä vaiheessa, kun se on jo parhaassa nousussa ja näin mahdollinen voittokin pienenee. Menestyvästä rahastosta rahastonhoitaja vetää kuluja, mutta tappio osuu pelkästään sijoittajalle.

Lopulta päästään tähän Erolan lupaamaan salaisuuteen sisälle. Itsepuolustusoppaan tarjoama ratkaisu on indeksirahastot. Indeksirahastojen kulut ovatkin muita sijoitusmuotoja alemmat, eikä niiden riski ole yhtä korkea kuin esimerkiksi osakkeilla. Aktiivinen kaupankäynti tulee kustannuksiltaan aina kalliimmaksi kuin passiiviset indeksirahastot. Indeksirahastot sopivatkin hyvin aloitteleville sijoittajille. Mielenkiintoista kirjassa on se, kuinka vahvasti se ottaa kantaa yhden sijoitusmuodon puolesta. Erola perustelee varmalla otteella indeksisijoittamisen ylivoimaisuutta sortuen välillä jopa tarpeettoman mustavalkoiseen ajatteluun.

Vaikka indeksirahastoilla ei välttämättä ammattilaisia voitetakaan sijoitusmaailmassa, kirja käsittelee silti hyvin indeksirahoittamisen hyviä puolia sekä helpottaa aloittelijaa pääsemään sijoittamiseen sisälle. Aloittelevan sijoittajan ei kuitenkaan kannata lukea asiasta vain yhdestä näkökulmasta, vaan ottaa selvää myös muiden sijoitusvaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista. Kirja ei ole aivan uunituore, joten varsinkin korkoihin liittyvät aiheet ovat osittain vanhentuneita. Yhteenvetona voisi kuitenkin sanoa, että vaikka Paras sijoitus ei välttämättä auta lukijaa rikastumaan, on se silti suositeltavaa luettavaa sekä aloittelevalle sijoittajalle että jo hieman kokeneemmalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *