Emilia Kullas & Ninni Myllyoja: Nainen ja rikastumisen taito: kirja sijoittamisesta, vaurastumisesta ja naiseudesta

Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja ovat taloustoimittajia, joiden Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta -kirja ilmestyi jo vuonna 2010. Nainen ja rikastumisen taito jatkaakin samalla linjalla päivittäen edellisen oppaan tietoja, sekä keskittyen enemmän antamaan konkreettisia neuvoja. Kirja on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen käsittelee aikaa ja sitä, paljonko rahaa eri elämäntyylien ylläpitoon tarvitaan. Toinen osa avaa rahastosijoittamisen, osakesijoittamisen ja asuntosijoittamisen perusteita. Viimeisenä kirjassa perehdytään siihen, kuinka omalla työllä voi rikastua.

Tarttuessani kirjaan olin jo epäluuloinen. Eihän raha tunne sukupuolta ja sijoittamisen periaatteethan ovat samat jokaiselle. Kirja muistuttaakin jo heti ensimmäisiltä sivuilta sukupuolien välisestä palkkaerosta sekä äitiyslomien negatiivisesta vaikutuksesta naisen vaurastumiselle. Kullas ja Myllyoja muistuttavat lukijaa siitä, kuinka nainen helposti lykkää vastuun sijoittamisesta ja säästämisestä edelleen miehelle. Vain kolmannes osakesijoittajista on naisia. Pörssiyhtiöidenkin toimitusjohtajista hyvin pieni prosentti on naisia. Raha-asiat ovat siis selkeästi sukupuolittuneet ja on hyvä, että tästä uskalletaan avata keskustelua. Ymmärrän, että naiset ovat useimmiten miehiä varovaisempia sijoittajia ja on tärkeää tuoda markkinoilla matalan kynnyksen sijoitusoppaita nimenomaan naisille.

Kirja onnistuukin parhaimmillaan kertomaan humoristisesti ja maanläheisesti sijoittamisen aloittamisesta sekä rikastumisesta omalla työllä. Paikoitellen teksti kuitenkin vaihtelee liiallisen simppeliyden ja syvällisten sivuraiteiden välillä. Tästä jäi itselleni hämmennys siitä, minkälaista ennakkotietoa kirjaa lukevalla odotetaan olevan. Suurimmalta osin rajaus oli kuitenkin tehty järkevältä pohjalta eikä aloittelijan kannalta liian monimutkaisiin asioihin oltu paneuduttu liikaa. Naisnäkökulma on piristävä ja helposti lähestyttävä, mutta tuntuu välillä jopa päälle liimatulta. Naisjohtajista lukeminen toimii tosin motivaatiota herättävänä ja olisinkin toivonut viimeisen osan olevan vielä pidempi.

Mielestäni kirja sopii kaikille (jopa miehille!) jotka haluaisivat olla enemmän vastuussa omasta taloudestaan, mutta eivät oikein tiedä, mistä aloittaa. Selkeydestä ja maanläheisyydestä kirja saakin ehdottomasti lisäpisteitä. Pelkkä yksittäisen oppaan lukeminen tuskin tekee ketään rikkaaksi, mutta jonkinlaisena inspiraation lähteenä ja sijoittamisen perusopuksena Nainen ja rikastumisen taito tekee tehtävänsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *